Kuchnia
rumuńska kuchnia obfituje w różnorodne mięsa, najczęściej przyrządzane na grillu. Smakołykiem jest danie przypominające polskie gołąbki o nazwie „sarmale”. Do popularnych dań należą: ostra zupa z kawałkami mięsa i jarzynami, flaczki zabielane, giuwecz (mięso duszone z warzywami), gulasz z cebuli i mięsa. W restauracjach podaje się pulpeciki z rusztu, przygotowywane z mielonego mięsa w kształcie krótkich kiełbasek, z dodatkiem ostrych przypraw i czosnku.
Napoje
rumuńskie wina są porównywalne do francuskich czy włoskich. Najsłynniejsze winnice to: Murfatlar w Dobrudży, Jidvei i Târnave w Siedmiogrodzie, Recaş w Banacie, Cotnari w górnej Mołdawii, Panciu i Odobeşti w dolnej Mołdawii i Dealu Mare na Wołoszczyźnie. W Rumunii wytwarzane są różne rodzaje alkoholu, wymienić można między innymi Puica (śliwowica) oraz palinca (wódka owocowa śliwkowa, brzoskwiniowa, czereśniowa).
Pamiątki
z Rumunii warto przywieźć rumuńskie wino. Można też zaopatrzyć się w wyroby z czarnej ceramiki, dzbany, dzbanki, kubki.